Ultimul joc al seriei Hitman nu a prea fost un joc Hitman. Era mai mult un film de Robert Rodriguez transformat cumva într-un joc, unul liniar, ce nu prea era ceea ce Hitman a ajuns să însemne în ultimul deceniu. Semăna cu el, ocazional se comporta ca el, dar prea des se transforma într-un joc de acțiune, la care personajul principal era un idiot. IO Interactive s-a prins că lumea nu prea vroia ceva ca Absolution, așa că au regândit problema, iar Square-Enix i-a lăsat să facă asta. Rezultatul este un joc numit doar Hitman. Înainte de a sări acuzând manevre de marketing, trebuie să atrag atenția asupra faptului că acesta este primul și singurul joc ce se numește Hitman. Vorbesc serios, toate de până acum erau acompaniate de un subtitlu, până și primul, era Codename 47. Noul Hitman este menit să combine trei elemente din episoadele importante anterioare ale seriei, cu ceva rafinament mai modern.

HitmanPreviewIMG01 HitmanPreviewIMG13 HitmanPreviewIMG17

Acele elemente sunt luate din Absolution, din Silent Assassin, și din cel mai bun joc al serie, Blood Money. Să le luăm pe rând. Ce ar putea lua din Absolution? Detaliile. Mai țineți minte acel personaj din primul nivel al lui Absolution, care doar ce-a auzit o veste bună de la doctorul său, și era bucuros că va trăi mult și bine, care se uita plin de speranță pe fereastra sub care se strecura Agentul 47? Eh, acel gen de detalii, dar cu ceva mai multă influență asupra misiunilor. Dacă ești atent, vei auzi cum unele personaje vor discuta despre țintă, fie că este vorba de locația sa, fie că vor avea contact cu ținta ceva mai târziu. Detalii mici pe care le-ai putea rata dacă nu ești atent, dacă încerci să joci Hitman fără a te comporta ca o fantomă ce vede tot, dar nu este văzut.

De la Silent Assassin jocul va lua sentimentul că nu stai niciodată pe loc. Te vei plimba pe întregul glob, prin locații exotice, prin orașe mărețe. Nu o să îți pierzi vremea prin același oraș în mod constant, da barem prin același continent. Îți va da un sentiment bun de scară masivă, de operațiuni ce se desfășoară peste mări și țări, și poate ocazional implicând câte o clonă de-a ta. Asta dacă vor să readea mai mult din Silent Assassin, nu doar sentimentul de globe-trotter sinistru.

HitmanPreviewIMG02 HitmanPreviewIMG07 HitmanPreviewIMG08

În cele din urmă, și cel mai important element cu putință, nivelele. Adio linii drepte din Absolution, salut nivele complet deschise în stil Blood Money. IO promite nivele masive în comparație cu cele ale jocului anterior, ceva ce nu va fi greu de realizat, pentru că Absolution avea holuri pe post de nivele. Odată cu libertatea de mișcare vine și libertatea de salvare, seria renunțând la punctele de salvare și revenind la tradiționala opțiune de a păstra oricând progresul. Pentru cei care nu știu cum funcționa înainte treaba, și sunt de părere că asta ușurează prea mult jocul, vă asigur că nu o face. Salvările sunt, în mod tradițional, limitate, iar pe nivelele mai mari de dificultate inexistente. Plus, și vital, un sistem de salvare este ajutător la eliminarea frustrării și nu prea are cum să scadă cu mult din dificultatea lui Hitman. Esența sa nu este cea a unui joc de acțiune, la care reîncarci o salvare până când reușești să treci prin cârdul următor de inamici cu suficientă viață cât să înfrunți următorul cârd. Este un puzzle. Dificultatea intervine la a-ți da seama unde îți este ținta, ce face, cum face, cu cine face, de ce face, și cum o poți elimina în așa fel încât ziarele de mâine să spună că s-a înecat în cadă după o supradoză.

Ajutând designul nivelelor sale complet deschise este o nouă implementare de AI. Bine, poate nu în totalitate nouă, încă vor mai avea ticuri precum paznicii încercând să ducă orice armă vor la camera de gardă. Schimbările vin la modul în care fiecare clasă de personaj interacționează cu ceilalți. Dacă un cetățean vede o armă pe jos, se va duce să înștiințeze un paznic. Dacă un paznic vede o bombă, va încerca să o dezamorseze. Dacă toată lumea vede un cadavru într-un loc public, vor suna la poliție, vor evacua zonă, poliția va veni, dar dacă nu vor găsi cadavrul, vor pleca, și lumea se va întoarce la loc după ceva vreme. Evident era o alarmă falsă, doar un glumeț care lasă manechine anormal de reale pe jos.

HitmanPreviewIMG15 HitmanPreviewIMG16 HitmanPreviewIMG03

Interacțiunea merge mai departe de atât, acum fiecare personaj având un rol. Un exemplu dat a fost chelnerii dintr-un restaurant. Aceștia au ca funcție să ducă mâncarea din bucătărie la clienți. Dacă în mod neașteptat dispar chelnerii, pentru că un chelios îi tot omoară, mâncarea rămâne în bucătărie, iar clienții încercă să caute mâncare pe cont propriu. Ai, alternativ, posibilitatea de-a pune ceva semi-otrăvitor în mâncare pentru a provoca un exod în masă până la toaletă/spital. Nu doar otravă letală. AI-ul mai are proprietatea de a ști de data asta cam cine ar trebui să fie sub pălăria ocupată de 47. Colegii de serviciu vor recunoaște mai ușor că amicul lor a devenit spontan mai alb la față și mai chel, așa că va trebui să fii mai creativ cu deghizările.

Uneltele pe care le ai la dispoziție pentru îndeplinirea obiectivelor tale vor fi pe cât de felurite au fost vreodată pentru un joc Hitman. Vei debloca un arsenal progresiv mai mare pe măsură ce progresezi, și chiar poți selecta ce să iei la tine înainte de o misiune, din moment ce ai un locșor în care poți pune capul/asasina canarul în timpul liber, și nu ești mereu pe fugă. Și dacă armele nu sunt tocmai pe placul tău, mediul în sine va avea suficiente lucruri ce pot fi utilizate pentru a curma viața cuiva, de la aragaze la cuțite, la acoperișuri, opțiunile sunt nenumărate. E misiunea ta să îți dai seama care este cea mai potrivită unealtă pentru obiectiv, și nu ai timp mult să decizi.

Hitman este un joc diferit, fundamental, față de predecesorii săi, din cauza modului în care va fi lansat. În luna decembrie va putea fi jucat, însă nu este jocul final. Nu pentru că ar fi pe Early Access, ci pentru că nu va fi toată poveste, nu va fi tot jocul. Și nu, nu are un Season Pass, primești tot conținutul, dar cu timpul, și livrat altfel. Ideea este că IO vrea să se bazeze mai mult pe transformarea progresivă a jocului în ceva mai bun, pe durata sa de viață, nu doar pe livrarea unui produs final, și apoi peticirea unor mici probleme. Asta înseamnă atât că va putea deveni mai bun cu timpul, dar și că au acum opțiunea de-a realiza misiuni unice.

HitmanPreviewIMG05 HitmanPreviewIMG06 HitmanPreviewIMG04

Evenimente singulare ce se vor desfășura pe un număr restrâns de ore, la care ai o singură șansă pentru a elimina o țintă, altfel o pierzi. Nu poți încerca din nou, nu poți reveni o săptămână mai târziu cu ochi proaspeți. Ai o șansă, și numai una. Fără walkthrough-uri, fără ghiduri, doar tu la comanda lui 47 încercând să faci ceva ce toți jucătorii încearcă să facă în același timp. Este genul de lucru pe care îl mai vezi în MMO-uri, dar niciodată (din câte știu, posibil să mă înșel) într-un joc de singleplayer. Într-un final, jocul va avea o variantă la cutie cu tot conținutul, este cam declar dacă asta va include și aceste misiuni unice, dar aș prefera să nu le aibă. Ca acestea să fie o recompensă pentru cei care au fost acolo la început.

Modul de contracte revine și el, într-o formă care va fi net superioară celui din Absolution. De ce? Pentru că sunt nivele în stil Blood Money. Să îndeplinești orice fel de obiectiv într-un nivel din Blood Money era mult mai palpitant decât în Absolution.

Probabil ar trebui să pomenesc ceva și despre poveste, dar nu prea știu multe despre ea. Există o organizație internațională malefică… alta decât cea pentru care lucrează 47, responsabilă pentru… în esență ce face și ICA, dar la o scară ceva mai mare și cu implicații mai profunde, cu un obiectiv în minte, nu doar pentru bani. Cronologic, acțiunea este plasată după Absolution, dar nu are nici o legătură cu acel joc. Este mai mult o aventură independentă, cam la fel cum au fost și Blood Money, și Absolution în sine.

Hitman va fi lansat în ziua de 8 decembrie 2015, și conform cerințelor de sistem, nu îl voi putea juca prea bine.

Tags

About the author

unacomn

Twitter Website

Când nu își amintește noi motive pentru care nu îi place un joc vechi de trei ani, unacomn obișnuiește să poarte o pălărie și să vorbească despre sine la persoana a treia.

4 Responses

  1. Beda Venerabilis

    Îmi place ideea cu episoadele jocului și termenul limită pentru misiuni. Se potrivește de minune cu tema. De ce nu aplică și alții metoda asta?