Microsoft o face de oaie

9

Că Windows 10 colectează mai multe date despre utilizator decât are nevoie, nu mi se părea chiar suficient motiv să nu mai visez ziua în care toate jocurile rulează DirectX 12 sub Windows 10. Când ecranele sunt pline cu atât de multe efecte, RTS-urile cu atât de multe unități, când ploaia nu mai este o textură mișcătoare aplicată peste ecran ca la Wolfenstein The New Order, toate mergând sublim, realitatea va părea de parcă rulează pe low. Dar o nouă variantă de EULA publicată de Microsoft mă duce cu gândul că poate nu va fi un viitor chiar atât de strălucit.

Micorosft a modificat termenii de licențiere, adăugând acum o clauză nouă ce, și citez:

„Sometimes you’ll need software updates to keep using the Services. We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices. You may also be required to update the software to continue using the Services.”

Mai pe scurt, Windows va face update la software pe care îl aveți instalat voi pe PC. Nu e deja destul de rău că mai uiți să dezactivezi funcția asta la Steam, și te trezești cu 40 de jocuri care vor update după ce stai o lună în spital, dar acum o va face și Windows. Dar asta nu e partea rea. Partea rea este aia cu hardware neautorizat. Ce în numele fantomei lui Balmer (care este încă viu și sănătos) înseamnă hardware neautorizat? Desigur, faptul că adulmecă jocuri piratate și le dezactivează va însemna că numărul de vizualizări pe care la primesc la emisiunile despre jocuri non-gratuite vor crește simțitor, dar tot pare genul de chestie care s-ar putea extinde foarte ușor asupra altor aspecte. Nu de alta, dar Youtube este deja un gunoi impertinent din cauza unui sistem similar care adulmecă și îndepărtează lucruri aflate într-o bază de date.

Pe scurt, dacă ai Windows 10 instalat, Microsoft știe ce ai pe calculator și îți va lua jocurile piratate.

Acu stau și mă întreb dacă poate face distincția între un joc piratat, și varianta veche de 15 ani a unui joc înainte să ajungă pe Steam. Doar viitorul poate răspunde la asta.

Sursa: Fudzilla

9 Responses

 1. Beda Venerabilis

  Interesant!
  Deci ca să poți folosi Windows va trebui să fii conectat în permanență la net? Un fel de DRM total? Dacă din cine știe ce motive nu am conexiune, se blochează Windowsul? Iese o mânuță din PC și-mi arde una peste freză?
  Probabil că prin unele țărișoare se fabrică și replici de doi bani ale unor periferice. La asta presupun că se referă pasajul ăla din EULA.
  Chestia cu partea de software n-am înțeles-o prea bine, se referă la softurile lor sau la cele produse de terți? Nu văd cum ar putea să hotărască MS ce softuri terțe pot fi updatate, ar fi pur și simplu ilegal. Și imposibil.
  Iar MS își închipuie că nu va mai fi piratat? Nici el, nici jocurile? Mare e grădina…

 2. asafan

  10 e unealta perfecta pentru maimuta fara idee de soft si care vrea sa fie la moda dupa ce a ramas 7 ani pe windows 7 si a urat windows 8.1 ca nu avea buton de inchis pcul:)

 3. ion

  Deci pe viitor sunt nevoit să trec pe Linux. E bine de știu asta.

 4. Vlad Alexandru

  Welp, deci CD-ul meu cu GTA VC inainte sa fie jocul pe Steam e cam mort. Si nu dau 10 euro pe un joc vechi de 13 ani.

 5. peng

  @Vlad Alexandru

  Parcă din Vice City lipsesc câteva piese de la radio în ediţia de Steam fiindcă le-a expirat producătorilor licenţierea (or something, nu ştiu termenii). Deci mai bine rămâi la CD, în speranţa că nu ţi-l va incinera automat Skynet 10.

 6. Beda Venerabilis

  Ha, ha, de-abia acum capătă sens sloganurile ”Upgrade the world” și “Windows 10 delivers a more human way to do”!
  „Finally, we will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to…”
  http://www.microsoft.com/en-us/privacystatement/default.aspx

  Deci totul se bazează pe bănuieli și presupuneri. Acordurile de licențiere au ajuns atât de interpretabile încât ai nevoie de un avocat ca să înțelegi ceva. Și nici atunci nu poți fi 100% sigur.
  Întrebările mele sunt:
  – cum va depista MS softurile, jocurile piratate și perifericele neautorizate dacă PC-ul n-are legătură la net? Cum va face update automat? Vor bloca folosirea Windowsului?
  – de ce e legal să modifici licența după punerea în vânzare a unui produs?
  – cum poate fi legală condiționarea folosirii unui produs de accesarea datelor personale și confidențiale? Din punct de vedere juridic mi se pare de-a dreptul aberant.
  – cine verifică ce face MS cu datele tale personale?
  – dacă un nebun de la MS îți folosește datele în scopuri ilegale, sau le face publice?
  – dacă MS nu reușește să-și protejeze baza de date și informațiile tale ajung în mâinile oricui?
  – de ce oamenii sunt atât de slabi, inconștienți și nepăsători și acceptă atât de ușor să fie călcați în picioare? OK, asta e o întrebare filozofică deja.

 7. Mihai

  Beda, de acord cu tine. Dar daca refuzi toate alea… ce varianta ai? Poti sa folosesti Windows sau poti sa nu folosesti Windows. A doua nu prea e o varianta, prima e cam singura.