Interviu Mattias Lilja de la Paradox Interactive – Romana

ParaInterIMG05

Games Arena a avut recent ocazia sa discute cu Paradox Interactive despre proiectele de viitor ale acestui publisher, prin intermediul unui interviu cu Mattias Lilja, ce ocupa rolul de producator executiv lin cadrul companiei.

Games Arena: Ati anuntat recent un parteneriat cu Twitch TV in privinta transmisiei directe a sesiunilor de joc din The Showdown Effect. Cum s-a infaptuit asta?

Mattias Lilja: Ne place ce fac cei de la Twitch TV, si au vazut potentialul din jocul nostru The Showdown Effect. Nu am stat mult pe ganduri, ambele parti erau de acord de la bun inceput si am sarit mai mult sau mai putin de indata in detalii; cum facem integrarea Twitch TV in The Showdown Effect cat mai rapid cu putinta?

 

GA: Avand in vedere ca The Showdown Effect foloseste acelasi motor, Bitsquid, precum cateva din celelalte jocuri ce vor fi lansate, ar trebui sa ne asteptam sa le fie adaugata o functionalitate similara in viitor?

ML: Intelegerea cu Twitch este pentru The Showdown Effect, si asta se potriveste bine. Nu avem planuri in acest moment pentru a implementa aceeasi functionalitate in alte jocuri. Am putea lua asta in considerare la un anumit punct, in functie de joc si de cum va decurge colaborarea cu Twitch in cazul lui The Showdown Effect. Dar deocamdata, numai The Showdown Effect va avea streaming integrat pentru Twitch TV.ParaInterIMG02

GA: Vorbind de motorul Bitsquid, cum ati decis sa il folositi pentru mai multe din jocurile ce vor fi lansate?

ML: Motorul Bitsquid este construit de Fatshark, alaturi de care Paradox Interactive dezvolta jocul de actiune War of the Roses. Alegerea a fost destul de simpla, iar experientele pozitive de la inceput cu acest motor ne-au facut sa ne uitam la alte jocuri ce s-ar potrivi acestei tehnologii.

GA: Cu jumatate din an trecut, si multe jocuri deja lansate, cum a fost pana acum anul 2012 pentru Paradox Interactive?

ML: 2012 va avea parte de mai multe lansari in al treilea sfert decat in prima jumatate din an; acestea fiind spuse, am lansat jocuri de strategie: King Arthur II, Naval War: Arctic Circle si Warlock: Master of the Arcane. Cel mai mare succes pana acum in acest an este Crusader Kings 2 realizat de Paradox Development Studios. In general, abordarea noastra la Paradox este sa ne bucuram de lansarile care au decurs bine, dar sa privim inainte, fiindca sfertul al treilea si al patrulea vor fi foarte importante pentru noi.

GA: Va asteptati ca 2013 sa fie la fel de aglomerat ca 2012, cand vine vorba de lansari de jocuri? Sau este prea devreme sa vorbim despre asta?

ML: Paradox Interactive va continua in forta si 2013 nu pare sa fie mai putin agitat ca 2012. Vom reveni cu detalii despre jocurile programate pentru 2013 in toamna; acum suntem concentrati cu totii sa scoatem pe piata cu succes jocurile din vara si iarna; Salem: MMO-ul de crafting, simulatorul de catacombe A Game of Dwarves si jocul de actiune Dungeonland, alaturi de jocul de sabii si actiune epica War of the Roses, sunt doar cateva. Mult de munca, multa distractie in viitor!

ParaInterIMG03GA: In ce masura mai sunt vanzarile fizice, din magazinele de caramida si mortar, relevante pentru Paradox Interactive?

ML: Exemplarele fizice devin din ce in ce mai putin importante pentru Paradox Interactive, la fel cum sunt pentru industria jocurilor in general. Mai publicam si multe jocuri de calitate ce sunt de proportii mai mici si astfel mai ieftine; pentru ele, exemplare fizice nu ar avea sens de nici o culoare.

GA: Cum progreseaza jocul Cartel?

ML: Cartel inca se afla in pre-productie. Suntem determinati realizarii propriei noastre interpretari a clasicului joc isometric de tactica in timp real, dar trebuie sa gasim un studiou si un plan care sa asigure succesul in efortul nostru de “inalta tehnologie printre vieti josnice”

GA: Care sunt criteriile implicate in decizia limbilor in care este tradus un joc? Mai exact, care sunt criteriile care ar trebui indeplinite pentru ca titlurile Paradox din viitor sa aiba o versiune localizata in Romana?

ML: Limbile pentru un joc sunt o decizie de afaceri bazata pe numarul de exemplare vandute intr-o anumita limba. Facem multa localizare prin partenerii din tarile respective; asa ca pentru localizari in Romana sa se intample, am avea nevoie de un partener care crede ca unul din jocurile noastre se va vinde suficient de bine in Romana pentru a fi justificata o traducere.

GA: In ultimul rand, cu ceva timp in urma a fost mentionat ca Paradox va incerca sa realizeze un RPG hack&slash, daca se va ivi oportunitatea. A progresat dincolo de faza de idee? Si ce forma ar lua asa unParaInterIMG04 joc? Ceva ca Diablo/Torchlight sau Wizardry/Might and Magic sau o forma cu totul diferita?

ML: Paradox Interactive se straduieste sa isi extinda portofoliul fara a piarde din vedere de unde am venit (jocuri grand strategy). Ca parte din aceasta extensie jocuri ca Magicka sau War of the Roses au fost lansate sau sunt in productie. Nu avem in acest moment un RPG in lucru, hack&slash sau de alt fel. Nu spunem ca nu vom face un RPG hack&slash in viitor. Chiar ar fi grozav sa vedem ce ar putea aduce Paradox Interactive acestui gen.