Cazinourile din România sunt îngrijorate de un posibil declin al încasărilor din cauza legii anti-fumat care a fost implementată de către statul român

Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au o legislație strictă care interzice fumatul în locurile publice, cei vinovați fiind pasibili de sancțiuni dure în cazul în care încalcă prevederile acestei legi. România tocmai a devenit recent cea de a 18-a țară din Uniunea Europeană care a introdus o interdicție totală de fumat, care a intrat în vigoare la 16 martie 2016. Guvernul român a dezbătut posibilitatea introducerii unei interdicții totale împotriva fumatului începând cu anul 2011 și de atunci a continuat să-și adune material justificativ pentru promulgarea legii anti-fumat. La sfârșitul anului trecut, guvernul a precizat că va introduce o interdicție totală care ar include locurile de joacă, barurile, restaurantele, cazinourile și locurile de muncă. Noua lege interzice, de asemenea, vânzarea de produse din tutun în orice instituție educațională, de stat și privată.

În prezent există aproximativ 19,5 milioane de persoane care trăiesc în România și mai mult de un sfert din totalul acestora intră în categoria fumătorilor adulți. Cu toate acestea, mai mult de 70% dintre adulții din România spun că sunt mulțumiți de interdicția de a fuma în spațiile publice și în cele asimilate acestora. Chiar dacă interdicția de fumat va fi benefică pentru sănătatea oamenilor români și a mediului înconjurător, industria cazinourilor terestre este foarte preocupată de faptul că interzicerea fumatului ar putea avea un impact negativ și ar reduce semnificativ veniturile obținute din jocuri ca la aparate. Cazinourile sunt îngrijorate de faptul că interdicția i-ar pune pe jucătorii fumători în imposibilitatea de a rămâne mai mult la mesele de joc și, prin urmare, să influențeze suma banilor pe care aceștia îi cheltuiesc în cazinouri.

Într-o declarație, directorul executiv al ROMSLOT, Asociația Organizatorilor de Sloturi din România, Violeta Rădoi, a declarat că „experiența europeană a arătat că în alte țări, interzicerea fumatului în sălile de joc a avut repercusiuni grave asupra veniturilor operatorilor, care au scăzut cu 30-40%, deși legea nu a fost la fel de dificilă ca în cazul nostru.” ROMSLOT subliniază că, deși, țări precum Suedia, Italia, Belgia și Austria au impus interdicții de fumat în spațiile publice și în cele asimilate acestora, printre care se numără și cazinourile, acestea le oferă posibilitatea unităților în care se desfășoară jocuri de noroc să permită fumatul în incinta acestora. ROMSLOT dorește că guvernul român să modifice noile legi, astfel încât cazinourile să le permită jucătorilor să fumeze în unitățile terestre în care se practică jocuri de noroc.

Noua lege anti-fumat permite în prezent doar două excepții de la interdicția de fumat, și anume pentru sălile speciale de fumat care pot funcționa în interiorul aeroporturilor și în zonele de penitenciar care intră sub incidența maximă a securității. Orice instituție care a încălcat legea împotriva tutunului va fi supusă unor pedepse dure și ar putea să se soldeze cu retragerea licenței de funcționare. Industria cazinourilor din România generează în prezent aproximativ 600 de milioane de euro din taxele de joc, de aceea ROMSLOT a avertizat guvernul că interzicerea fumatului ar putea reduce în mod semnificativ suma pe care acesta o va avea de obținut din impozitele pe jocuri de noroc pe care industria cazinourilor terestre o generează în acest an. Desigur, mai rămâne soluția cazinourilor online, acolo nu se aplică niciun fel de interdicția în ceea ce privește fumatul!