8.5
User Score: 9.4 (8 votes)

      The Last of Us… cântecul de lebădă al unei generații! O capodoperă, un titlu de notă maximă, jocul perfect!
      … cel puțin așa citești pe internet. Dar Games-Arena și-a obișnuit publicul cu articole care nu merg conform trendului ca oaia conform turmei, iar eu nu am de gând să fac o excepție.

      Merită oare The Last of Us toate omagiile aduse? Sincer să fiu, asta a fost întrebarea ce a răsărit și în mintea mea în momentul în care am cumpărat jocul. Și deși l-am achiziționat relativ târziu, într-un mod surprinzător, m-am ținut departe de tot acest fenomen pe care l-a creat jocul în jurul său în ultimii doi ani, având parte de o experiență la fel de proaspătă ca și cum l-aș fi jucat pentru prima dată în ziua lansării.

      Astăzi voi analiza varianta remasterizată a jocului, disponibilă pe PS4, dar fără a face o comparație cu ediția mai veche de pe consola din generația anterioară, pe care nu am jucat-o. Nici nu mă voi apropia de multiplayer, pentru că sunt un sociopat de cel mai mare grad, iar prietenii mei care se joacă o fac pe mustard race PC; și nici de DLC nu voi spune nimic, pentru că sunt leneș.
      Voi începe prin a face o prezentare succintă a studioului care l-a produs. Pentru cei care nu au avut prea multe în comun cu consolele, Naughty Dog e un nume străin. Sunt cunoscuți pentru încă 3 serii de jocuri pe care le-au dezvoltat până la The Last of Us, în cea mai mare parte pentru Sony, majoritatea platformere. Ca la oricare alt studio de jocuri înființat încă din anii ’90 și care nu au fost cumva anihilați de publisheri malefici, experiența acumulată în aproape 2 decenii și-a pus amprenta serios pe calitatea jocurilor produse de ei. Iar dacă sunt veterani care îi știu încă de pe vremea Crash Bandicoot și/sau Jak and Daxter, Naughty Dog s-au făcut cunoscuți generației tinere și și-au căpătat faima de talie mondială prin alte două francize de renume: Uncharted și The Last of Us.

      LastOfUsrevIMG03 LastOfUsrevIMG04 LastOfUsrevIMG02

      Cel mai ușor îmi vine să compar The Last of Us cu un alt joc ce tratează aproximativ aceeași temă. Ați jucat The Walking Dead al celor de la Telltale Games? Dacă da, atunci unele elemente ce le voi descrie aici nu vi se vor părea complet străine. Ca și în The Walking Dead, în The Last of Us iți este prezentată o iterație a lumii noastre în conflict cu o epidemie de nemorți. Spre deosebire de The Walking Dead, unde acțiunea e plasată (cel puțin în prima parte, cât am jucat eu) la începutul acestui fenomen, când încă mai vezi mașini circulând pe stradă, oameni urmându-și cursul firesc al vieții (chiar dacă pentru foarte puțin timp) și poți surprinde reacția lor la apariția acestei molime devastatoare… în The Last of Us chiar simți că faci parte din ultimii dintre noi, reduși fiind la un număr infim de exemplare a unei specii pe cale de dispariție. Aici lupta a fost deja purtată și pierdută. Și aici se opresc comparațiile cu The Walking Dead, senzația preponderentă de pustietate apropiindu-l mai mult de un joc Fallout decât de cel al celor de la Telltale. Pe parcursul întregului joc vizitezi locații și așezări pustiite, abandonate, ruine ale unei civilizații demult apuse, pe care doar supraviețuitorii trecuți de a doua tinerețe le mai țin minte cum arătau pe viu. Și aici jocul excelează în a-ți prezenta o lume descrisă cu lux de amănunte, minuțios, în cel mai mic detaliu, așa cum rar mai întâlnești în jocuri! Lumea e una credibilă, personajele sunt credibile, totul este executat cu simț de răspundere și tratat cu seriozitate. Capitolul prezentare este punctul forte al acestui joc, iar amestecul dintre disperare, speranțe în zadar la o lume mai bună și lupta pentru supraviețuire, se simte până în măduva oaselor.

      9 Responses

      1. Marius

        Foarte bun review, argumentat, la obiect – chiar daca n-as fi zis asta dupa numarul de pagini :p – si mai ales care te aduce cu picioarele pe pamant. Eu unul sunt satul de note de 10 aruncate asa, pentru ca un joc are o singura componenta remarcabila si alte patru-cinci mediocre. La cat mai multe!

      2. Laur

        Deci,în primul rand îl cunosc pe Mihai,este un băiat super, în al doilea rand face ca review-rile jocurilor sa para ca sunt făcute de profesioniști, și credeți-mă nu este primul game la care a făcut review! Ca de obicei un review de excepție…. Succes Mihai,you rock!

      3. Lucian

        Sa inteleg ca Mihai face parte din echipa GA. Unacomn a plecat? Anyway, un review foarte bun la un joc grozav. :)

      4. Mihai

        @Lucian: Nu pot vorbi in numele lui unacomn, si nu stiu sincer daca a plecat sau nu. Dar pot sa te asigur ca eu nu fac parte din echipa games-arena, decat ca simplu follower, ceea ce sunt de foarte multa vreme. Review-ul a fost un experiment de-al meu, iar unacomn a fost foarte amabil in a-mi da apa la moara, so kudos for him. :D

        N-as putea in veci sa-l inlocuiesc pe unacomn. Cata munca si suflet a depus baiatu` asta in tot ce a intreprins pt aceasta industrie, eu n-as fi in stare sa fac nici in 7 vieti! Din punctul meu de vedere, oricine ar scrie pe games-arena, unacomn e de neinlocuit.

        Va multumesc frumos pt aprecieri!

      5. Geoquake

        Foarte bun review,clar si atinge toate punctele importante.Finalul nimic?

      6. Mihai

        Ai dreptate. Puteam comenta mai mult despre final. Dar nu vroiam sa dau spoilere. Si deja review-ul era destul de lung. Dar, trebuie sa recunosc… finalul m-a surprins. Nu a fost neaparat o intorsura de 180 grade… dar a fost o surpriza binevenita in comparatie cu progresia firului narativ pana la acel punct. A fost totusi un aspect de care am tinut cont cand i-am dat nota, doar ca nu am mai apucat sa vorbesc despre asta.

        Plus ca-s ruginit. Nu am mai scris o recenzie de vreo 6 ani. :D