AMD Arctic Islands va avea trei modele

3

Tot nu avem un R9 Nano pe piață, deși GTX 950 a fost lansat ieri, dar deja zboară zvonuri despre următoarea generație de plăci video Radeon. Artic Islands va fi aduce trei modele noi. Da, noi. Sper noi. Aparent noi.

Greenland este un GPU nou nouț, o iterație a Graphics Core Next ce este descris ca fiind atât de diferit de GCN încât ar putea la fel de bine să fie altceva. Procesorul grafic este construit pe o nouă matriță, ce va avea ori 14 nanometri, ori 16 nanometri, cu FinFET. Asta înseamnă că densitatea de tranzistori pe care îi pot îngrămădi la un loc poate fi chiar dublă de cea actuală, și că eficiența (măcar cea termică) este simțitor sporită. AMD chiar a promis o eficiență termică dublă față de generația actuală. Țineți cont că generați actuală include Nano. Posibil să nu se fi referit la Nano.

Greenland va fi echipat cu HBM2, AMD având acces prioritar la această memorie, așa că succesorul lui Fury/X va fi disponibil în modele cu mai mult de 4GB. Teoretic, ar putea ajunge până la 32GB, dar pe modele dedicate omuleților de rând, nu se așteaptă să treacă de 16.

Pe lângă Greenland, avem procesoarele grafice Baffin și Ellesmere, destinate publicului care nu își permite să dea 600 de dolari pe o placă video. Ambele sunt noi, aparent se lucrează la Ellesmere de un an de zile, și vor avea primele exemplare ștanțate chiar în toamna aceasta.

Faptul că AMD va avea trei procesoare grafice pe piață, pe care le-ar putea segmenta în șase plăci video, cu siguranță va fi benefic. Nu de alta, dar faptul că au avut în mod consistent produse foarte vechi în linia de produse, an după an, le-a fost foarte detrimental pentru vânzări. În premieră, AMD a scăzut sub 20% din piața plăcilor video.

Sursa: Kitguru

3 Responses

 1. Beda Venerabilis

  La Garaj cea mai ieftină 950, preț promo, e 850 lei. Și cine o va cumpăra când cea mai ieftină 960 e pe la 975 lei?
  Ziceau că Nano vine în august și parcă văd că apare prin septembrie-octombrie.
  AMD se mișcă greu. Înțeleg că n-au resursele altora, dar am senzația că e ceva greșit în planificarea lor. Sper să mă înșel și să vină cu o serie nouă, cap-coadă, nu doar pe segmentul high end.

 2. Beda Venerabilis

  Mii de tunete și fulgere! Am o problemă cu care nu m-am mai confruntat până acum.
  Când am pornit calculatorul, monitorul a rămas negru. Nu s-a aprins nici măcar ledul, nu s-a afișat absolut nimic pe ecran. Calculatorul funcționează normal.
  L-am decuplat de la PC și l-am conectat direct la priză, fără prelungitor.
  Pentru o secundă ledul s-a aprins, pe ecran a apărut ceva (n-am apucat să văd ce) care a pâlpâit scurt de câteva ori, apoi deep black. Am așteptat câteva minute și am repetat operațiunea. La fel, s-a aprins ledul o secundă, pe ecran a tremurat ceva și adio.
  Concluzia mea e că monitorul e pa. Dar eu am un model vechi, cu alimentatorul separat. Mă întreb dacă e posibil să fie doar alimentatorul de vină și monitorul să fie sănătos.
  Și de-abia joi am timp să alerg la un centru de reparații, până atunci muncesc.
  E cineva care a pățit așa ceva?