DirectX 12 testat pe R9 390X și GTX 980

2

Cei care tot așteaptă teste concludente care să arate performanța jocurilor sub DirectX 12 au acum un răspuns, grație celor de la PCPer și Oxide Games. Testele au fost efectuate folosind foarte multe procesoare și două plăci video, un R9 390X și un GTX 980.

Pe scurt, da, DirectX 12 oferă o performanță mai bună față de DirectX 11. Conform rezultatelor, GTX 980 se comportă cu până la 30% mai bine, dar în unele cazuri, nu. Chiar funcționează mai bine pe DirectX 11. Iar în ciuda așteptărilor, procesoarele AMD, indiferent de numărul de nuclee, tot au o performanță mai scăzută decât până și un i3.

Totuși, pentru AMD veștile nu sunt chiar atât de rele. Sub DirectX 12, performanța lui R9 390X sare cu până la 90%. Da, 90%, performanță aproape dublă. În mod normal, R9 390X se comportă cu mult mai slab în DirectX 11 față de un GTX 980, demonstrând exact cât de mult a lucrat Nvidia la optimizarea driverului pentru DirectX 11.

Dar sub DirectX 12, diferența dintre ele aproape că dispare, în sensul că R9 390X devine puțintel mai rapid. Asta chiar dacă pe la noi prin magazine cel mai ieftin model de R9 390X este cu 500 de lei mai ieftin decât cel mai ieftin GTX 980.

Și cum se face că o placă video AMD este mai performantă în DirectX 12 decât o placă video Nvidia, chiar dacă Nvidia lucra de ani de zile cu Microsoft la dezvoltarea lui DirectX 12? Ar putea fi pentru că este al dracului de mult Mantle în DirectX 12, sau că AMD, după ani de zile de a fi incapabili să facă un driver suficient de eficient încât să folosească din plin hardware-ul sub un API disponibil de ani și ani și ani de zile, au reușit cumva să o facă pentru un API ce abia ce a fost lansat.

Tristă partea cu procesoarele, chiar mă așteptam să devină mai competitivă seria. Diferența dintre un FX-8370 și in i7-6700 este de peste 100% chiar. În mod bizar, spre deosebire de procesoarele Intel cu 8 nuclee, performanța crește cu detaliul pe alocuri. Nu cu mult, e neglijabil, dar… eh, să zicem că Bulldozer a fost mereu bizar.

Dar mă bucur că cineva în sfârșit a făcut teste pe ele, nu doar pe un i7 cu 8 nuclee din care au tot dezactivat nuclee pentru a emula alte procesoare, și au numit asta un test concludent. Partea bună, Zen apare anul viitor și ar trebui să ofere mai multă putere.

Sursa: PCPer

 

2 Responses

  1. Mihai

    Test pe DirectX 12: Theme Hospital merge foarte bine. Deci, DirectX 12 este un succes!

  2. Claudiu

    Ce a facut Linus de erai asa de suparat pe el si pe Twitter? In orice caz, eu sunt destul de sceptic in privinta jocurilor care vor putea sa profite la maxim de DX12 si cat de mult o sa ii ajute asta pe Amd. Si da, Zen cu cat vine mai repede pe piata cu atat mai bine.