Un Fury cu overclock până în draci

Din categoria „Ce face omul când e plictisit și are o placă video foarte scumpă la îndemână”, un utilizator al forumului HWBot, numit Xtreme Addict, a decis să vadă exact cât de mult poate împinge un Asus Radeon R9 Fury Stryx. Rezultatul a fost… interesant.

Acesta a reușit, mai întâi, să deblocheze cam toate nucleele dezactivate ale unui Fury, transformându-l într-un Fury X. Apoi, prin legarea unor fire de anumite componente, pentru a permite o modificare mai bună a voltajului, a reușit să împingă frecvența plăcii video la 1450 Mhz pentru procesor, și 1000 MHz pentru memoria HBM. Da, dublul frecvenței standard pentru memorie.

Desigur, pentru a se asigura că are răcirea adecvată, a folosit azot lichid. Fără azot, la frecvența de 1100 MHz pentru nucleu și 550 Mhz pentru memorie, placa a obținut un scor de 9124 pentru grafică, pe 3D Mark Fire Strike Extreme. Un salt măricel de la 1000 Mhz/500Mhz, unde scorul era doar de 7278.

Acum vine partea uimitoare. La frecvența sa maximă atinsă, de 1450 MHz pe nucleu și 1000 MHz pe memorie, placa video a atins un scor grafic de 11511. Pentru referință, atât  scoate un Titan X la 1600 MHz pe nucleu.

Scorul combinat al sistemului depășește marginal 10 mii de puncte, ceva impresionant pentru un i7-4790K, aici fiind de obicei teritoriul procesoarelor Intel cu 6 sau 8 nuclee.

Dacă vreți și voi să vă eliberați placa video, un tutorial detaliat este oferit, alături de avertismentul că aveți șanse bune să stricați ceva.

Sursa: HWbot