Intel și Micron anunță memoria 3D Xpoint

Dacă tranziția de la un HDD la un SSD vi s-a părut uluitoare pentru viteza de boot, încărcarea de jocuri sau transferul de date, atunci așezați-vă și nu încercați să beți nimic pentru câteva minute, ca nu cumva să scurtcircuitați monitorul.

Intel și Micron anunță 3D Xpoint, un nou tip de memorie non-volatilă, ce funcționează pe principii diferite față de NAND-ul folosit acum în SSD-uri, și oferă viteze de scriere de 1000 de ori mai mari decât un memoria contemporană.

Nu ați citit greșit, este o mie. Literalmente nu există plăci de bază echipate cu o interfață suficient de puternică încât să se poată folosi de așa ceva în momentul actual. Este o memorie non-volatilă atât de rapidă, încât poate fi folosită pe post de memorie de sistem, pe post de RAM.

3D Xpoint atinge aceste viteze bizare prin folosirea unei arhitecturi ce unește coloane de memorie în construcții tridimensionale, prin intermediul unor fire perpendiculare ce permit adresarea lor fără utilizarea vreunui tranzistor.

Acestă tehnologie mai permite o densitate de până la 10 ori mai mare decât ce avem acum pe piață. Permite accesarea memoriei în segmente mult mai mici, fără a fi nevoie ștergerii unor bucăți mari de memorie la fiecare modificare, cum se întâmplă acum. Și foarte, foarte important, are o anduranță de 1000 de ori mai mare, tot o mie, față de NAND-ul contemporan. Dacă vă era teamă să luați un SSD, doar ca să crape peste 2 ani (nu că asta se mai întâmplă), cu unul ce folosește 3D Xpoint grija dispare cu totul.

Primul produs finit este un modul de memorie de 128GB, ce va fi disponibil pe piață de anul viitor. Iar cu scăderea litografiei, cu micșorarea procesului de producție, capacitatea va crește.

Merită menționat că prețul acestei tehnologii este încă mare, și va continua să fie marei, mai aproape de memoria RAM decât de cea NAND, așa că nu va invalida tot ce a făcut 3D NAND în ultima vreme, dar pe viitor vom avea viteze ridicole. Pentru le atinge vom avea nevoie, desigur, și de alte componente în egală măsură de ridicole.

Pe scurt, viitorul este ridicol.

Sursa: PCPer