Bătălia pentru HBM se încinge.

HBM, High Bandwith Memory. Noul model de memorie pentru plăci video ce aduce îmbunătățiri majore față de DDR5 la consumul de energie, lățime de bandă, mărime și multe altele. Nu frecvență, pare să nu aibă nevoie de așa ceva. O inovație care va deveni de acum înainte standardul pentru toate plăcile video… asta dacă producătorii reușesc să pună mâna pe așa ceva. Conform unor informații din surse ce nu au fost confirmate, HBM2, succesorul lui HBM, ce dublează capacitatea, lățimea de bandă și cam tot, de ar permite plăci video cu 32GB de memorie, în loc de doar 4, va fi disponibil în cantitate limitată.

Motivul este ușor de înțeles, este vorba de o tehnologie nouă produsă de un număr mic de entități, în cantități mici, deoarece încă nu este suficient de matur și de răspândit procesul de producție. S-ar crede că aici ar fi momentul în care Nvidia și AMD s-ar lupta pentru a pune mâna pe cât mai mult din acest HBM2 pentru următoarele plăci video, dar aici ar fi o mică problemă. Pentru că și-a petrecut ultimii ani dezvoltând HBM alături de SK Hynix, AMD are acces prioritar la HBM2.

Asta înseamnă că plăcile video AMD de anul viitor vor avea, garantat, mai multe variante ce folosesc noul modul de memorie, decât cele Nvidia, din simplul fapt că vor avea acces la mai multă memorie.

HBM2StatsIMG

Sursa: Overclock3D