Hai să vorbim despre Dead or Alive, seria ce până acum a tot evitat PC-ul, și pentru mult timp câteva console. Creată cu ceva decenii în urmă de către studioul Team Ninja, acesta poate fi considerat ca un fel de evoluție a conceptului jocului Virtua Fighter. Lupte în 3D, în arenă, personaje diverse, și undeva pe acolo un ninja numit Ryu Hayabusa. Puteți considera acest articol atât ca o avanpremieră pentru jocul ce va sosi pe PC, cât și o introducere pentru serie. Voi încerca să vă explic despre ce este jocul și de ce ajunge acum pe PC.

DoA5PrevIMG01 DoA5PrevIMG02 DoA5PrevIMG03

Bun. De ce ajunge acum pe PC? Pentru că Team Ninja și Capcom gândesc la fel. Dacă tot au un joc de lupte, de ce să nu îi facă actualizări ocazionale și să îl relanseze ca un joc întreg. Numai că spre deosebire de acele ediții de Arcade, Super și Extreme, acesta nu vine pe aceleași platforme. Dead or Alive 5 (island not included), fiind jocul cu pricina, este relansat în varianta Last Round, ce presupun că va fi ultima iterație a jocului acestuia. Peste câteva zile va fi disponibil în premieră pentru serie pe consolele din generația actuală, Xbone și PS4. Fiindcă acestea au o arhitectură x86 și piața de PC este suficient de atractivă pentru Koei Tecmo, jocul va sosi și pe monitoarele noastre. Nu o va face acum, ci în luna martie, dar o va face. Varianta îmbunătățită a lui Dead or Alive 5 va include un motor grafic actualizat, ce oferă un detaliu superior și personaje mai dichisite. Acum, în timpul luptelor poți vedea cum personajele se murdăresc și transpiră, de parcă ar fi Lara Croft, și sunt mai „moi”. În ce sens? Asta este seria la care puteai manipula pe Playstation 3 bustul personajelor feminine folosind un controller SixAxis, folosiți-vă imaginația. Locații noi sunt adăugate, din variantele anterioare ale jocului, precum și două personaje noi, o școlăriță japoneză și un ninja-robot-zombie, ce era boss-ul primului Dead or Alive, iar acum are amnezie.

DoA5PrevIMG04 DoA5PrevIMG05 DoA5PrevIMG06

Pentru voi, asta va însemna literalmente nimic. Sunt deja 32 de alte personaje, încă două nu vor face o prea mare diferență. Important este să știți că sunt Ninja, sunt experți diverși de arte marțiale, sunt wrestleri, și în general personaje care nu prea pot arunca cu bile de foc sau care să se transforme în dinozauri și să mănânce pe altcineva. Urși panda nu sunt, din câte am văzut pe acolo, sau canguri sau cine mai știe ce altceva. Este o serie de jocuri ceva mai înrădăcinată în realitate, pe cât de realistic poate fi considerat un joc a cărui personaje au proporții exagerate și părți de corp ce par să aibă propria lor voință. Ah, da, și robotul acela, și clone. Bine, poate nu e tocmai realistic.

Povestea jocurilor se leagă de corporații, clanuri de luptători, bătăuși care nu irosesc nici o șansă să snopească pe cineva în bătaie într-un ring, și un turneu, numit Dead or Alive, la care toată lumea se luptă pentru că nu au ceva mai bun de făcut. Este în esență aceeași premiză de poveste pe care o are fiecare joc de lupte, de la Street Fighter la Tekken. Lumea tot spune că Dead or Alive poate că nu ar fi chiar la fel de bizar ca celelalte, cel puțin sunt sigur că nu este la fel de bizar ca Tekken. Acum, de ce toată lumea pleacă în mod periodic pe insule tropicale ca să joace volei și să mănânce înghețată în slow motion, asta nu pot spune. Oricum, aia este o sub-serie a Dead or Alive, una la care fiecare personaj feminin este îmbrăcată în mai nimic, dar cumva, Team Ninja nu vede nici un fel de ipocrizie în a spune celor care vor lua jocul pentru PC să nu îl modifice în nici un fel ce poate fi considerat mai puțin decât moral. Desigur, nu vor să fie afectat nici DLC-ul viitor sau următorul joc de volei extrem. Dacă vi se pare că Street Fighter este obsedat de costume, asta e o nimica toată pe lângă ce vei găsi în Dead or Alive. Chiar veți primi gratuit un DLC cu costume pentru varianta de PC, drept compensație pentru întârzierea sa până în luna martie.

DoA5PrevIMG07 DoA5PrevIMG08 DoA5PrevIMG09

Trecând la partea esențială, Dead or Alive este un joc de lupte diferit față de semenii săi. Folosește un sistem de atacuri ce pot fi utilizate chiar și defensiv. Ideea este că o lovitură normală, fie de pumn sau picior, poate trece prin încercarea oponentului de-a te arunca, o aruncare trece prin încercarea de-a te prinde la pământ, iar prinderea trece prin încercarea de-a te lovi direct. Este tipologia piatră-foarfece-hârtie, doar că mai trebuie să nimerești și direcția din care va veni atacul. Existența atacurilor care pot anula alte atacuri, dacă sunt anticipate deciziile oponentului, fac Dead or Alive un joc mai rapid și mai puțin pasiv. Chiar dacă ai un oponent ce în esență te domină complet, nu trebuie să fii țestoasa din colț, este suficient să încerci să îți dai seama cu ce te-ar putea lovi și să folosești atacul cu pricina, sau, poți chiar să faci un pas lateral, fiind un joc 3D care îți permite să te miști prin arenă în toate dimensiunile. Pe cât de stângace a fost vreodată tranziția asta, dar tot cu aplicații tactice utile. Obiectivul general este cel de-a înlănțui cât mai multe atacuri asupra inamicului până ce îl devine amețit și astfel vulnerabil, luând daune mai mari de la atacuri. Nu este însă complet neajutorat. Nu poate să te arunce, nu poate să te arunce, dar poate să te prindă, acțiune ce ar putea fi continuată cu câțiva pumni în cap, sau chemarea unui aliat în locul său, pentru că este genul de joc la care se pot participa patru personaje la o luptă, în stilul Capcom.

DoA5PrevIMG10 DoA5PrevIMG11 DoA5PrevIMG12

Arenele au și ele o importanță măricică, deoarece sunt interactive în felul lor. Nu tocmai să iei o babă din decor și să îi dai cuiva peste cap cu ea, ca la Mortal Kombat X, dar destul încât acțiunile tale să afecteze mediul. Nu este doar decor, doar fundal, este un mediu pe care îl poți distruge treptat, și de a cărui caracteristici te poți folosi pentru a ricoșa inamicul din atacul tău înapoi într-un combo-aerian, jonglându-l până pică mort. Apoi, arenele sunt compuse din mai multe stagii, așa că poți arunca inamicul de pe ea, în varianta Last Round acesta având un drept la apel. În mod normal, după ce îl îmbrânceai de pe o clădire, rămânea agățat de margine, așteptând să primească încă o lovitură și să pice. Acum poate bloca acea lovitură, nu cu vreun truc ce îi permite să inverseze situația, ci doar cu o șansă de-a nu fi umilit complet.

În alte cuvinte, Dead or Alive este un joc de lupte orientat predominant pe arte marțiale, viteză și precizie, nu tocmai la fel de mult pe spamat hadouken. Dacă vă încântă ideea, veți putea găsi jocul pe Steam în ziua de 30 martie. Ca cerințe de sistem, pare să necesite un procesor Quad Core, 4 GB de RAM și un sistem de operare mai recent pe 64 de biți. Nu va fi disponibil din start cu multiplayer prin internet, acesta urmând să fie adăugat până în vară. Așa că va trebui să vă mulțumiți cu modurile de singleplayer, precum antrenament, poveste, provocări și diverse alte peripeții. Nici nu este un joc vândut la preț întreg, varianta sa finală costând 37 de euro, iar ce de la precomandă având prețul de 33.30 euro.

DoA5PrevIMG13 DoA5PrevIMG14 DoA5PrevIMG15

Tags

About the author

unacomn

Twitter Website

Când nu își amintește noi motive pentru care nu îi place un joc vechi de trei ani, unacomn obișnuiește să poarte o pălărie și să vorbească despre sine la persoana a treia.

One Response