Știți ce este aiurea? Economia, dar pe lângă asta, aveți vreo idee câte jocuri Dragon Ball oficiale sunt pe PC? Nici unul. Aveți idee câte jocuri Dragon Ball Z au fost lansate pentru console în ultimul deceniu și puțin? Aproape 15. Vă întreb, este cinstit? Este drept ceea ce se întâmplă? Când se va termina oare această discriminare? Când noi, cei care de secole ne putem uita simultan la episoade din Dragon Ball Z în timp ce jucăm ceva, pentru că avem setări de a rula în fereastră și PC-uri bunicele ca să facă asta, vom primi ziua noastră sub soare? Pe 27 februarie. Aș fi făcut o glumă cu 30 februarie, dar nu e o glumă, vom primi și noi jocul cu numărul 15, XV, Xenoverse, Dragon Ball: Xenoverse. Fac acum abstracție de MMO pentru că habar nu am în ce stare mai este sau dacă măcar era jucabil pe meleagurile noastre. Se leagă totuși de jocul de față.

DragonballXenoversepreviewIMG03 DragonballXenoversepreviewIMG01 DragonballXenoversepreviewIMG02

Produs de studioul Dimps, ce s-a ocupat de cam fiecare alt joc Dragon Ball din ultimii zece ani, și publicat de Bandai Namco (sau Namco Bandai pentru puriști), Xenoverse reprezintă o nouă abordare a seriei. De obicei, în aceste jocuri te luptai în rolul lui Goku sau Vegeta, în arenă, împotriva lui Cell și-a altor indivizi din serie. Acum nu prea vei mai face asta. Bine, sunt moduri de joc la care poți face asta, dar nu aici va fi cea mai mare parte din conținut. Xenoverse vine cu o poveste, una originală. Aparent, undeva în viitor, doi indivizi Towa și Mira, ce apar în Dragon Ball Online, au decis să călătorească prin istorie și să își bată joc de linia temporală, ducând la apariția unor anomalii. Lucruri precum Raditz scăpând cu viață de la lupta cu Goku și Picolo, sau Frieza câștigând în marea bătălie, fiecare cu repercursiuni ce duc la alte repercursiuni, și tot așa până când încep să apare semnale de alarmă grave. Astfel, Trunks din viitor își pune o dorință la măritul dragon Shenron să primească un ajutor pentru oprirea acestora și repararea trecutului. Ajutorul vei fi tu!

DragonballXenoversepreviewIMG13 DragonballXenoversepreviewIMG14 DragonballXenoversepreviewIMG15

În Xenoverse, vei putea să îți faci propriul tău personaj, într-un stil similar cu MMO-ul. Poți alege rasa ta preferată, fie că este om, sayan, namekian, cyborg, și tot așa, fiecare cu anumite caracteristici speciale. Un namekian se va putea vindeca, în timp ce un sayan poate lovi foarte tare, are apărare mai de nici un fel, dar de fiecare dată când este înfrânt, devine mai puternic. Personalizarea continuă apoi cu câteva sute de elemente estetice, permițându-ți să faci ceva ce seamănă aproape exact ca un personaj din Dragon Ball, sau ca un clovn bizar ce nu ar fi luat în serios de nimeni, niciodată, în istoria galaxiei. Însă va cam trebui să fie luat în serios, pentru că vei avea și cam vreo 200 de atacuri. Și nu mă refer la pumni și picioare, ci atacuri precum Valul Țestoasei, Final Flash sau chiar transformarea în diverse variante de Super Sayan. Nu în diverse variante de Buu, aparent pentru că asta ar necesita câteva acrobații pe care motorul nu le suportă. Motorul fiind o variantă sever alterată a celui folosit pentru Street Fighter 4, din câte am înțeles.

DragonballXenoversepreviewIMG05 DragonballXenoversepreviewIMG06 DragonballXenoversepreviewIMG04

Jocul este 3D, de această dată, nu doar ca grafică, dar și ca mișcare, ca deplasare, ca atacare, ca mai tot ce se poate. Nu o să fie tocmai precum erau acele modificări pentru Quake 3 sau Half-Life, știți voi, Bid for Power și Earth Special Forces, doar că acum oficial și cu jdemii mai multe atacuri. Va avea medii măcar parțial destructibile! Pe lângă asta, vei putea să zbori, să alergi, să mergi pe sub apă, să faci cam ce vedeai că puteau face toate personajele din DBZ. Fiind bazat pe un joc de lupte în arenă, dar translatat într-un mediu 3D, cum exact ar funcționa, la nivel mecanic? Cam la fel ca un joc în arenă translatat într-un mediu 3D. Medii mari 3D. Medii la care, în modul de poveste, te vei lupta alături de alte personaje oficiale sau customizate, împotriva diverșilor inamici tradiționali, ce vor avea câteva mici modificări legate de puteri întunecate aduse de cei doi invadatori.

Personajele acelea customizate le poți obține prin două moduri. Cel mai direct este să suni un prieten și să îl convingi să vină alături de tine ca să vă bateți cu Cell. Poți face asta nu doar cu unul, ci cu doi amici, într-un mod cooperativ on-line. Alternativ, vei putea să explorezi un oraș, amplasat pe undeva prin viitor, unde poți găsi astfel de personaje. Vor sta acolo, pur și simplu, așteptând să fie băgate în seamă. Te mai poți lupta cot la cot și cu personajele din poveste, pentru că ar fi cam sadic să joci Dragon Ball Z și să nu poți să fii nici Goku și nici să joci cu el. Poți chiar deveni un discipol al unui astfel de personaje, căpătând atacuri din repertoriul lor. Iar în afara poveștii, în modul de turneu, chiar poți juca folosind aceste personaje. Turneele vor avea până și clasamente mondiale, care să îți permită să te întreci cu alți jucători pentru a vedea cine este luptătorul suprem de arte marțiale de pe planetă. Cine este cel mai puternic din lume! Sau poate care își dă seama cum să spameze cel mai bine atacurile.

DragonballXenoversepreviewIMG08 DragonballXenoversepreviewIMG09 DragonballXenoversepreviewIMG07

Ceva ce mi s-a părut interesant la acest joc este că nu funcționează tocmai după rețetele tradiționale de la jocurile de lupte. Ai atacuri normale, ce pot fi executate prin simpla apăsare de butoane, și atacuri speciale… care pot fi executate cam la fel de simplist. Ai câte patru atacuri speciale și câte patru super-atacuri, pe care le poți folosi prin simpla apăsare a unui buton ce modifică funcția butoanelor de atacuri normale. Nu trebuie să ții minte combinații complexe despre cum să îți iasă un Mesatsu Go Hadouken. Știu că nu e un atac real. Este simplu, banal, făcut în așa fel încât să îți permită să te concentrezi pe mișcare în 3D și să snopești în bătaie oponentul tău, în loc să te chinui să îți amintești ce combinații de butoane îți trebuia ca să te teleportezi. Asta chiar va fi o acțiune banală, pentru că ai o bară de gardă, pe care o poți consuma ca să ajungi fix în spatele inamicului, în loc să îi blochezi pur și simplu atacurile. Apoi, mai ai o bară de stamină pe care o poți reîmprospăta, folosind urlatul tradițional din DBZ. Ai nevoie de stamină pentru cam toate atacurile, în special cele speciale, acestea vor consuma foarte multă stamină. Și în cele din urmă, viața.

DragonballXenoversepreviewIMG11 DragonballXenoversepreviewIMG12 DragonballXenoversepreviewIMG10

Xenoverse se concentrează destul de mult pe înlănțuirea de combo-uri. Folosirea a cât mai multe atacuri într-o succesiune cât mai rapidă, în așa fel încât inamicul tău să habar nu aibă ce îl lovește și de unde. Combinat cu ușurința de a face atacuri, ceva îmi spune că va fi extrem de spamtastic. Singurul lucru care mă împiedica la jocuri precum BlazBlue să snopesc în bătaie pe cam toată lumea în multiplayer cu varianta EX a lui Noel Vermillion, aia care putea anula atacuri, era că habar nu aveam cum să fac în grabă loviturile sale speciale. Aici, un buton și se rezolvă totul. Nu spun că mă supăr. E Dragon Ball, nu vrei să te chinui ca să dai un Kamehameha, la cum arunca Goku cu ele. Profunzime probabil va avea pe acolo pe undeva, mereu se pot găsi în jocurile de lupte, în special cele cu o componentă însemnată de multiplayer.

Mai este puțin timp de așteptat, Dragon Ball: Xenoverse va fi lansat prin Steam în ziua de 27 februarie, și are cerințe de sistem ce l-ar face jucabil pe cam orice produs din 2007 și până acum.

8 Responses

 1. Mihai

  Nu-ti convine? Ia-ti consola! :D
  Fanii adevarati Dragon Ball isi cumpara consola. Tu nu esti un fan adevarat! :D

 2. MassiveAttack

  Vezi ca in ultimul alineat ai scris ca va fi lansat pe 27 ianuarie. Trebuie sa recunosc ca mi-a stat inima in loc un pic! :)

 3. AlexRegele1

  Unacomn si eu sunt de acord cu tine. nu este corect ca noi, jucătorii de PC sa nu primim si noi jocuri bune ca pe console. si eu sunt supărat ca nu exista nici un joc cu Dragon Ball pe PC. Bine ca cei de la Bandai Namco s-au hotărât sa scoată si jocuri de PC, de la succesul lui Naruto Storm 3 Full Burst pentru PC cred ca au realizat ca si noi meritam sa jucat jocurile lor, nu numai cei cu console sa se bucure de jocuri bune. si „Mihai” dacă cineva nu are consola dar ii place „Dragon Ball, Naruto, One Piece, etc” nu înseamnă ca nu este un fan adevarat. ci ca nu are banii. HELLO este criza „Mihai” !!!! nu toata lumea are bani ca tine !!!

 4. Mihai

  Te-ai astepta ca un „rege” sa aibe bani. Rau a mai ajuns familia regala, nu-si permite o consola… pfft. Slab tare!

 5. AlexRegele1

  @Mihai tu sigur esti din Romania. si nu iti dai seama ca este doar un nickname ??? nu am zis ca sunt rege. este doar nickname-ul meu :P. copil de 4-5 ani . si nu mai fi asa de smecher. cum am zis si in comentul trecut nu toata lumea are bani ca tine. e crizaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa … !!!

 6. Mihai

  Stii, un nickname ar trebui sa descrie o calitate sau o trasatura care te defineste. Reprezinta evidentierea unei calitati sau a unui defect ce te caracterizeaza mai mult decat altele. Si primul lucru la care te poti gandi cand e vorba de regi, este bunastarea, bogatia, avutia peste masura.

  Poate o fi doar un nickname… dar daca nu-ti permiti o consola… atunci poate ar trebui sa-l lasi pt altii. 8-) Daca nu iti permiti ceva pt ca nu ai bani… ASTA E!! Obisnuieste-te cu ideea ca pt cam orice lucru pe care vrei sa-l obtii, va trebui sa platesti un pret. De cele mai multe ori, in bani. Un lucru de care majestatea ta cu siguranta dispune fara limite, altfel nu prea ar avea sens nickname-ul, nu? Ba chiar ar risca sa para pueril si penibil. Un lucru de care cineva mai matur decat mine (un copil de 4-5 ani) sigur e constient.

  Umm… nu stiu ce buletin informativ urmaresti tu… dar criza a trecut. Uite ca nu-mi mai aduc aminte exact cifrele, dar pot sa te asigur ca la sfarsitul lui 2014 acestea erau mai mari decat cele de la inceputul crizei. Asta conform stirilor de pe postul national de radio de saptamana trecuta, care as zice ca pot fi citate drept o sursa oficiala.

  Iar daca nu toata lumea are bani ca mine… sugerez celor care n-au sa faca ce fac si eu: sa munceasca! Deci… asa cum zic peonii din Warcraft… Work, orc!

 7. SkizoSkate

  Unacomn se cam incing discutiile pe site si se pare ca ,cativa din fanii lui raul au inceput sa treaca pe la tine si invers …….imi place sper ca ‘parteneriatul’ vostru sa tina.
  Mult succes in continuare.